Mobilitetsplaner

Et pilotprojekt

Authors

  • Troels V. Olsen Via Trafik Rådgivning A/S

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v1i1.5764

Keywords:

mobility, transport behaviour

Abstract

I efteråret 2013 igangsatte Region Hovedstaden et pilotprojekt, der bestod i at udarbejde mobilitetsplaner for 3 rådhuscentre i regionen samt en manual for implementering af mobilitetsplaner i andre kommuner. Pilotprojektet blev afviklet i perioden fra september 2013 – februar 2014.

Formålet med projektet var at reducere bilkørslen i hele hovedstadsregionen og derved samtidig styrke den kollektive trafik. Introduktionen af mobilitetsplaner i kommunerne skal sikre, at kommunernes medarbejd- ere i højere grad benytter alternative transportformer til og fra arbejde samt i transport til og fra møder mv. Mobilitetsplanerne skal altså være en platform for kommunerne til at ændre deres transportadfærd i retning af et grønnere transportvalg.

Resultaterne af pilotprojektet baserer sig primært på:

  • spørgeskemaundersøgelser blandt alle medarbejdere
  • fokusgruppeinterviews
  • fysiske registreringer
  • beregninger af potentialer

Herudover er der udviklet et redskab til kortlægning af rejsetiden fra bopæl til arbejdsplads med kollektiv trafik. Redskabet er nyttigt til estimering af det umiddelbare potentiale i at få bilister til at vælge den kollektive trafik.

Projektet viser, at der er et væsentligt potentiale for at reducere medarbejdernes bilkørsel til de enkelte rådhuse. I gennemsnit kører ca. 55% af de ansatte i bil til arbejde. Ved at implementere tiltagene i de enkelte mobilitetsplaner er det vurderet, at andelen kan reduceres til 40%, svarende til at bilkørslen reduceres med op til 25%.

Undersøgelsen indikerer, at der er et meget begrænset potentiale for at reducere transportbehovet i arbejdstiden. I stedet tyder det på, at der er potentiale for at reducere brugen af egen bil i arbejdstiden.

Herudover viser undersøgelsen, at det er vigtigt at fokusere på at fastholde og understøtte dem, der allerede bruger den kollektive trafik eller cykler til arbejde. Især for brugerne af den kollektive trafik bør der gøres en særlig indsats.

Downloads

Published

31-12-2014

How to Cite

Olsen, T. V. (2014). Mobilitetsplaner: Et pilotprojekt. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 21(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v1i1.5764