Kortlægning af og virkemiddelkatalog for luftforurening fra trafik i Region Hovedstaden

Authors

  • Steen Solvang Jensen Aarhus Universitet, Institut for Miljøvidenskab
  • Jørgen Brandt Aarhus Universitet, Institut for Miljøvidenskab
  • Jesper Heile Christensen Aarhus Universitet, Institut for Miljøvidenskab
  • Camilla Geels Aarhus Universitet, Institut for Miljøvidenskab
  • Matthias Winther Aarhus Universitet, Institut for Miljøvidenskab
  • Marlene Schmidt Plejdrup Aarhus Universitet, Institut for Miljøvidenskab
  • Morten Winther Aarhus Universitet, Institut for Miljøvidenskab
  • Ole-Kenneth Nielsen Aarhus Universitet, Institut for Miljøvidenskab

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v1i1.6061

Abstract

Region Hovedstaden har en målsætning om at reducere støj og luftforurening fra vejtransport frem mod 2025. På den baggrund igangsatte Region Hovedstaden en kortlægning af støj og luftforurening fra trafik, og en undersøgelse af forskellige virkemidler til at reducere støj- og luftforurening. Projektet har været ledet af COWI, som står for støjdelen, mens DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi står for luftdelen udført af Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet.

Kortlægning af luftforureningen i Region Hovedstaden er baseret på eksisterende luftkvalitetsmodeller og målinger fra det nationale måleprogram for luftkvalitet. Koncentrationsniveauer sammenlignes med EU’s grænseværdier for luftkvalitet og verdenssundhedsorganisationen WHO’s retningslinjer for luftkvalitet. Endvidere gennemføres en kildeopgørelse, som opsummerer, hvor meget de enkelte emissionssektorer herunder vejtransport bidrager til den samlede emission og til luftkvaliteten. Helbredseffekter og tilhørende samfundsmæssige omkostninger af luftforureningen beregnes også. Beregningerne er fortaget for 2014 og 2025.

En lang række virkemidler for vejtransport er gennemgået med henblik på at kvantificere effekten i forhold til luftforurening. Virkemidler omfatter bl.a. skærpede miljøzoner i de større byer, øget andel af elektriske transportmidler, vej- og trængselsafgifter samt alternative drivmidler.

Downloads

Published

31-12-2018

How to Cite

Jensen, S. S., Brandt, J., Christensen, J. H., Geels, C., Winther, M., Plejdrup, M. S., Winther, M., & Nielsen, O.-K. (2018). Kortlægning af og virkemiddelkatalog for luftforurening fra trafik i Region Hovedstaden. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 25(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v1i1.6061