Trafikprognose for den statslige jernbane

Authors

  • Adnan Jelin Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v1i1.6065

Keywords:

traffic forecast, traffic plan

Abstract

I forbindelse med udarbejdelse af Trafikplanen for den statslige jernbane, som udarbejdes hvert fjerde år, udarbejder Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, TBST, også en tilhørende trafikprognose for den statslige jernbane. Der er stor interesse for prognosen og der er mange der har brugt prognosen fra den forrige trafikplan som planlægningsgrundlag til forskellige projekter. Internt i TBST bruger vi også prognosen som planlægningsgrundlag og prognosen udarbejdes primært på stræknings- og stationsniveau. For Trafikplanen 2017-2032 ønskede vi at detaljere prognosen yderligere så der var mulighed for at vurdere passagerbelægninger på forskellige togsystemer. Derfor blev prognosen udarbejdet helt ned på afgangsniveau.

Eftersom usikkerheden i prognosen øges med detaljeringsgraden i og vi ønskede en detaljeret prognose beregnede vi vores prognoser med udgangspunkt i et observeret turmønster på den statslige jernbane hvor vi lagde beregnet vækst fra Landstrafikmodellen, LTM, oven i det observerede turmønster.

Denne metode som tager udgangspunkt i et observeret turmønster (pivotering omkring observerede OD matricer) er ofte brugt i trafikmodeller som både OTM (Ørestadstrafikmodel) og LTM. Trafikplanens prognose for den statslige jernbane er udarbejdet med samme metode. Efter gennemførte LTM beregninger er rejser fra LTM som vedrører den statslige jernbane isoleret og pivoteringsmodellen er alene brugt på disse rejser. Yderligere brugte vi LTM til at udlægge de endelige prognosestationsmatricer (OD matricer for den statslige jernbane) på jernbanenettet og de tilhørende køreplaner.

Denne metode kan på sigt implementeres i LTM så LTM automatisk udregner en prognose og lægger turene ud for prædefinerede trafikområder som den statslige jernbane, metro, busområder eller lignende hvor der i udgangspunktet eksisterer rigtig god viden om turmønsteret.

Downloads

Published

31-12-2018

How to Cite

Jelin, A. (2018). Trafikprognose for den statslige jernbane. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 25(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v1i1.6065