Indførelse af delebiler i NIRAS

udvidet resumé

Authors

  • Paw Nielsen

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v27i1.6211

Abstract

Der er fra mange sider et ønske om, at vi anskaffer os færre biler. Blandt andet fordi at færre biler betyder et behov for færre parkeringspladser i byerne.

Mange biler i de større danske byer, står ubenyttet hen i gennem hele ugen, og bliver blot benyttet i weekenden, hvor familien skal til stranden, i skoven eller besøge familiemedlemmer. I samme tidsrum står en lang række af danske virksomheders firmabiler stille, da disse udelukkende benyttes til arbejdsrelateret kørsel.
Der er således et stort potentiale for at indføre delebiler i en række danske virksomheder. Potentialet er selvsagt størst i kontorvirksomheder, som er placeret relativt centralt i større danske byer. NIRAS’ tre største kontorer i Danmark er fordelt på Allerød, Aarhus og Aalborg. Potentialet for indførelse af delebiler er størst for kontoerne i Aarhus og Aalborg, da disse kontorer er placeret mest bynært. Da det er samme virksomhed, som ejer de bygninger som NIRAS er placeret i i Aarhus og Aalborg, er der indgået en aftale med ejeren om at etablere en delebilsordning, som både NIRAS og beboerne i de omkringliggende ejendomme kan benytte.

At indføre en delebilsordning i en større dansk virksomhed er vanskeligere end det umiddelbart forventes. Dels er der, på trods af en indsats for at reducere dette, en vis bureaukrati i en virksomhed af en vis størrelse, derudover er der på nationalt plan også nogle regler, som – alt efter fortolkning – kan give udfordringer for indførelse af en delebilsordning.

Downloads

Published

22-09-2020