Danskernes forventninger til selvkørende biler.

Authors

  • Thomas A. S. Nielsen Vejdirektoratet
  • Uffe Æ. Christiansen Vejdirektoratet
  • Mathilde Rytter Bockhahn Wilke

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v1i1.5987

Keywords:

self-driving cars, driverless cars, connected and automated driving, user expectations

Abstract

Vejdirektoratet har sammen med Wilke undersøgt danskernes forventninger til selvkørende biler med vægt på accept, drivere, bekymringer og brugsforventninger. I overensstemmelse med andre undersøgelser forventer danskerne at køre mere i bil i en situation med helt selvkørende biler. Forventningen dækker både over øget kørsel hverdage og weekends/ferie, længere transportafstande, samt over at forskellige grupper der i dag enten ikke kan køre i bil, eller kan lide at køre bil, forventer at kunne køre mere.

De fordele som befolkningen forventer at selvkørende biler giver er især øget sikkerhed, aflastningen fra køre-opgaver og muligheden for at slappe af undervejs. Bekymringerne knytter sig til at miste færdigheder og tabe kontrol, samt spørgsmål om ansvar og muligheder for misbrug/hacking.
I forhold til accept og hvem der forventninger at bruge selvkørende biler når det bliver muligt, afspejler undersøgelsens resultater både en sammenhæng med behovet for biltransport, oplevelsen af trængsel; en generel betydning af alder og teknologiorientering; og en mulig betydning af befolkningens erfaringer med fører-støtte systemer i biler (delvis automatisering).

Downloads

Published

31-12-2017

How to Cite

Nielsen, T. A. S., Christiansen, U. Æ., & Bockhahn, M. R. (2017). Danskernes forventninger til selvkørende biler. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 24(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v1i1.5987